keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Rieskat


2 l piimää

1 l lämmintä vettä

125 g hiivaa

1,3 kg ohralestyjä

1,7 kg vehnäjauhoja

3 rkl suolaa

Jos paistat leivät leivinuunissa, sytytä uuniin valkea.Sähköuunin lämpö pitää olla 300 astetta.Sekoita piimään lämmintä vettä niin, että nesteestä tulee kädenlämpöistä.Sekoita nesteeseen hiiva ja ohralestyt. Anna taikinan kuhista, kunnes uuni on hiilillä. Lisää suola ja sekoita kapustalla taikinapohjaan vehnäjauhot. Taikinan pitää olla hyvin löysää. Alusta taikinaa käsin muutama minuutti. Anna taikinan nousta noin puoli tuntia. Jauhota höpsytyskuppi. Nosta taikinaa kuppiin rieskan verran. Höpsytä taikinaa kupissa leivän näköiseksi pyöritellen, käännellen ja osittain jopa vähän heitellenkin. Höpsytysliikkeitä tehdään itseenpäin 4 - 5 ja sivuttain 2 - 3. Liikkeet pitää tehdä peräjälkeen nopeasti, muuten taikina tarttuu kuppiin kiinni.Höpsytysliike on vähän samanlainen kuin letun heittoliike, eli aivan kuin kuppiin kaapattaisiin ilmaa. Liike tehdään ranteilla. Kumoa rieska kupista jauhotetuille liinoille kohoamaan käsin koskematta.Anna rieskojen kohota lähes puoli tuntia. Käännä rieskat liinan avulla jauhotetulle leipälapiolle. Töki rieskoja veitsellä tai haarukalla. Paista rieskoja kuumassa uunissa 15 - 20 minuuttia.Kokeile leivinuunin arinan lämpöä ripauttamalla jauhoja arinalle. Jos jauhot palavat samantien, luudi uuni uudelleen kostealla luudalla. Rieskan pohja palaa helposti, ja samalla rieskan maku kärsii.Kypsät rieskat saavat jäähtyä liinan alla. Päällekkäin säilytettyinä ne helposti litistyvät.Ohrasta tehty rieska on yhden päivän leipä, sillä pakastettaessa se helposti murenee. Pieni määrä vehnäjauhoja tekee rieskasta kestävämmän. Joutsenolainen rieska on hyvin kuohkea. Tämän ohjeen rieskat voit myös pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti